Imate lozinku?

Prijavom pristupate dodatnim sadržajima.

Predavanje Pogon hibridnih vozila u Gradskoj knjižnici

Ljetna tvornica znanosti, Klub samoborskih studenata i Gradska knjižnica Samobor pozivaju na predavanje Pogon hibridnih vozila. Predavanje će se održati u utorak, 20. svibnja u 19:00 sati u samoborskoj knjižnici.

U 21. stoljeću zajedno rastu cijene goriva i ekološka svijest. Jesu li vozila na hibridni pogon rješenje? U predavanju “Pogon hibridnih vozila” ukratko će biti opisano što je to zapravo hibridni pogon vozila, od kojih se komponenata sastoji te koje su njegove prednosti nad konvencionalnim pogonom. Nadalje će biti izložena klasifikacija hibridnih pogona prema konfiguraciji (strukturi) te razni primjeri praktične primjene određene konfiguracije pogona sa svojim prednostima i nedostacima. Na kraju će biti prikazan trend razvoja hibridnih pogona te integracija hibridnih električnih vozila u elektro – energetske sustave s obnovljivim izvorima energije.

Mihael Cipek, dipl.ing. radi na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu kao novak na MZOS znanstvenom projektu „Modeliranje i upravljanje hibridnim vozilima“ (voditelj prof.dr.sc. Joško Petrić). Tamo također pohađa i doktorski studij te aktivno sudjeluje u nastavi održavanjem auditornih i laboratorijskih vježbi iz kolegija Osnove automatizacije, Pneumatika i hidraulika, Robotika, te Automobilski mehatronički sustavi. Od 2012. godine surađuje na projektu “ICT-podržana integracija električnih vozila u energetske sustave s visokim udjelom obnovljivih izvora energije” podržanom od strane Hrvatske zaklade za znanost (voditelj prof.dr.sc. Joško Deur). Dosadašnje rezultate istraživanja publicirao je kao autor ili koautor jedanaest konferencijskih članaka, jednog članka u međunarodnom časopisu i dva članka u CC/SCI međunarodnim časopisima. Dobitnik je nagrade za 3. najbolji članak na 10. međunarodnom skupu „International Conference on Bond Graph Modeling and Simulation“ održanom 2012. u Genovi, Italija te godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2013. godinu.

Više informacija o radu Ljetne tvornice znanosti pročitajte na http://www.tvornica-znanosti.org/Home .