Imate lozinku?

Prijavom pristupate dodatnim sadržajima.

Otvorena prva ELEN punionica u vozila na električni pogon u Zadru

Punionicu je u rad pustio gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta i zamjenik voditelja tima za eMobilnost HEP grupe, Domagoj Puzak.

U ulici Bartola Kašića (kod kod bivše Tehničke škole) u trajni je rad puštena prva ELEN punionica za vozila na električni pogon u Zadru. Punionicu je u rad pustio gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta  i zamjenik voditelja tima za eMobilnost HEP grupe, Domagoj Puzak.

ELEN punionica u Zadru postavljena je temeljem „Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“, gdje je Grad Zadar dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektre Zadar.

Već prošle godine brojni stranci pitali su gdje mogu napuniti svoja električna vozila, istaknuo gradonačelnik Kalmeta kazavši i kako je ovo projekt budućnosti:

Dakle mi vidimo i to vrlo brzo, naravno ne sutra, ali u skoro vrijeme opskrbu Poluotoka vozilima koja su isključivo na električni pogon, jer s time ćemo štititi i te naše stare palače, crkve i sve naše spomenike kulture. Grad će nastaviti s projektima izgradnje novih sličnih punionica na više lokacija po čitavom gradu jer, vjerujem, za 20-ak godina vozila na električni pogon bit će standard.

Gradonačelnik Kalmeta ovom je prigodom pozdravio i ravnatelja Tihomira Tomčića budući da je Strukovna škola Vice Vlatkovića pionir energetske obnovljivosti i odavno ima pravi mali park obnovljivih izvora energije u svoj dvorištu: imaju solarnu centralu na krovu škole, vjetrenjače, fotonaponske panele, postavili su solarnu rasvjetu na školskom parkiralištu, donijeli Zadru prvi solarni bicikl, a prije par godina predstavili su i električni automobil koji su sami izradili.

Punionica elektromotornih vozila postavljena je u okviru razvojnog projekta HEP-a eMOBILNOST uvažavajući sve smjernice Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva o nediskriminirajućem pristupu i pružanju usluge eMobilnosti korisnicima električnih vozila.

HEP je postavio u Zadru ELEN punionicu na kojoj će biti moguće istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje vozila će u određenom periodu odnosno u razvojnoj fazi Projekta biti besplatno, ali samo uz RFID identifikacijsku karticu. Punionica elektromotornih vozila će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionice.

Izvor:http://www.grad-zadar.hr/vijest/opce-vijesti-28/otvorena-prva-elen-punionica-u-vozila-na-elektricni-pogon-u-zadru-3660.html