Imate lozinku?

Prijavom pristupate dodatnim sadržajima.

Predstavljen projekt biciklističkih ruta grada Samobora.

U skladu s trendovima te s ciljem promocije biciklizma i sporta, kao i sve većom potrebom turista i posjetitelja iz cijelog svijeta za aktivnim odmorom tijekom boravka u Samoboru, Turistička zajednica grada Samobora je, u suradnji s Gradom Samoborom te brdsko biciklističkim klubovima Šišmiš i Krpelj, 2016. godine krenula s projektom izrade i obilježavanja biciklističkih ruta.

I sam položaj grada stvoren je za obilazak i upoznavanje njegovih atrakcija na dva kotača, što je i cilj ovog projekta, predstavljenog u Bor baru na središnjem samoborskom trgu, u čijoj se blizini nalazi citiylight s kartom i informacijama o biciklističkim rutama.

Direktorica TZ grada Samobora Martina Paladina uvodno je pozdravila goste, zahvalila im na dolasku i suradnji na ovom velikom i značajnom projektu, naglasivši kako vjeruje da će označavanje i osmišljavanje ovih biciklističkih ruta pridonijeti razvoju cikloturizma na području Samobora.

Projekt je predstavila Ivana Kokot iz TZ grada Samobora, od koje je i potekla ideja da se biciklističke rute osmisle i označe. U suradnji sa samoborskim biciklističkim klubovima BBK Šišmiš i BBK Krpelj osmišljeno je 7 biciklističkih ruta, koje obuhvaćaju oko 150 km staza, sa startom i ciljem na Trgu kralja Tomislava. Najduža ruta duga je 30 km i vodi kroz Rude do Oštrca i istim putem nazad, a najkraća 10 km i vodi prema Otruševcu do Grgosove špilje, a potom nazad do Samobora.

Rute su namijenjene biciklistima rekreativcima, te su osmišljene kao odgovor na sve veće potrebe posjetitelja i promociju biciklizma, ali i za upoznavanje udaljenih dijelova Samobora biciklom. Tako uključuju laganije i ravne cestovne staze, pa sve do zahtjevnih brdskih, koje obuhvaćaju vrlo atraktivne šumske dionice i obilazak udaljenijih zanimljivih lokacija Samobora: Veliki Dol, Oštrc, Grgosova špilja, Stari grad Okić, Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje, kao i druge prirodne atrakcije i zanimljivosti, sve do skele u Medsavama. Izrađene su uz suglasnost Hrvatskog planinarskog društva Japetić i GSS-a.

Otisnuta je biciklistička karta s visinskim profilima i opisima staza, na hrvatskom i engleskom jeziku, a izrađeni su i .kml i .gpx fileovi svake rute koji će se uskoro moći preuzeti sa službene stranice Grada Samobora, ali i putem QR koda.

Prometni projekt izradila je tvrtka Pismorad, rute su obilježene i na terenu, u skladu s prometnim propisima, dok je dizajn znakova i same karte osmislio Studio Imago.

Predstavljanju projekta nazočili su predstavnici grada Samobora predvođeni zamjenicom gradonačelnika, Sanjom Horvat Iveković, dožupan Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, predsjednik BBK Šišmiš Luka Čanak, predsjednik BBK Krpelj Hrvoje Vešligaj, predstavnici Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje Damir Otmačić, HGSS-a Renato Ivančić i Vladimir Novak, HPD-a Japetić Zdenko Kristijan, tajnica Samoborskog športskog saveza Marijana Radek, direktorica TZ Svete Nedelje Renata Vlahović, Marijo Zelenika iz Pismorada te Mirko Čakanić iz Studia Imago.

Izvor: https://www.samobor.hr/visit/7-biciklistickih-ruta-na-podrucju-samobora-n216