Imate lozinku?

Prijavom pristupate dodatnim sadržajima.

Kroz projekt PROMINENT MED bit će obnovljen objekt Loptica Dječjeg vrtića Tratinčica

Grad Koprivnica i Regionalna energetska agencija Sjever kao projektni partneri sudjeluju u projektu PROMINENT MED. Glavni fokus projekta je javna nabava inovacija što predstavlja velik izazov s obzirom da je tematika posve nova u Hrvatskoj, ali i u velikom dijelu Europe. U sklopu projekta biti će obnovljen jedan od objekata u Koprivnici, a temeljem napravljenih analiza i obavljenih razgovora, odabran je objekt Loptica, Dječjeg vrtića Tratinčica koji zahtjeva značajna ulaganja kako bi se mogao dalje koristiti za potrebe odgoja i obrazovanja djece predškolske dobi.

Ovo je jedan od naših projekata javne nabave inovacije gdje ćemo pomicati granice, gdje ćemo dati sve od sebe da svaka naša javna nabava nosi nešto inovativno. Ono što me posebno veseli je što će se upravo u sklopu njega obnoviti objekt Loptica. Pozitivno je i to što će projekt poslužiti i drugim vlasnicima takvog tipa objekta kao primjer dobre prakse, a potencijalnom izvođaču radova odnosno proizvođaču inovativnog rješenja omogućiti šira primjena, odnosno potencijalno tržište – rekao je Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika.

Ukupna vrijednost projekta svih projektnih partnera je 20,2 milijuna kuna, od čega proračun Grada Koprivnice iznosi oko 2,5 milijuna kuna, a Regionalne energetske agencije Sjever nešto manje od 1,1 milijun kuna, a sufinanciran je od strane Europske unije u iznosu od 85 posto.

U sklopu projektnog budžeta Grada osigurano je oko 1,5 milijuna za investiciju u inovativno rješenje s područja energetski učinkovitih materijala u zgradarstvu. S obzirom da je navedeni objekt montažnog tipa, a na njemu se mora izvršiti investicija koja obuhvaća inovativno rješenje u području energetski učinkovitih materijala.

Ovo je jedan od instrumenata kojim se želi potaknuti komercijalizacija inovativnih premeta od strane javne uprave. Naime javne uprave nisu sklone inovativnim rješenjima već nabavlja isproban rješenja. Odabrali smo ovaj vrtić jer je riječ o montažnom objektu kakvih ima puno diljem Hrvatske i to je dan od uvjeta zbog kojega možemo reći da će tržište prepoznati potrebu da razvije inovacije za takve tipove objekta – objasnio je Ivan Šimić, ravnatelj Razvojne energetske agencije Sjever te dodao kako će inovacija će biti jedan dio sveobuhvatne rekonstrukcije vrtića gdje će se ostatak sredstava potreban za rekonstrukciju vrtića financirati iz Strukturnih fondova

Opseg investicije temeljit će se na stvarnim potrebama objekta te će se objekt obnoviti na način da se postigne sveobuhvatna energetska obnova. S obzirom da PPI do sada u Hrvatskoj još nitko nije proveo, provedbom ove investicije Grad Koprivnica još jednom će se dokazati kao grad koji redovito pokreće inovativne procese i usvaja nova znanja. Planirano trajanje projekta je tri godine, a odobren je unutar programa INTERREG MEDITERRANEAN. Grad i REA Sjever projekt provode zajedno sa sedam partnera i to iz Francuske, Italije, Portugala i Španjolske.

Izvor: http://koprivnica.hr/novosti/kroz-projekt-prominent-med-bit-ce-obnovljen-objekt-loptica-djecjeg-vrtica-tratincica/