Imate lozinku?

Prijavom pristupate dodatnim sadržajima.

Energetska obnova Osnovne škole Braća Radić

Danas 1. lipnja održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljan projekt Energetske obnove Osnovne škole Braća Radić. Naime, Grad Koprivnica na Poziv na dostavu projektnog prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnosti odgoja i obrazovanja“ prijavio je spomenuti projekt te je isti odobren i bit će sufinanciran iz fondova Europske unije. Projekt su predstavili Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika, Krešo Grgac, ravnatelj Osnovne škole Braća Radić i Denis Premec, stručni suradnik u REA-i Sjever.

– Cilj nam je u vremenima koja su pred nama, u sljedećih četiri do osam godina, omogućiti najkvalitetnije osnovnoškolsko obrazovanje i predškolski odgoj za našu djecu. Imamo ljudske resurse i jako dobre đake, a onaj sljedeći korak je kvalitetna infrastruktura. Upravo zato me i ovaj projekt veseli – rekao je Mšel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika te se zahvalio svim suradnicima na projektu.

Projekt je za Osnovnu školu Braća Radić došao i kao najbolji rođendanski poklon, jer upravo ovih dana škola slavi 60 godina djelovanja.

– Nadam se da će kad realiziramo projekt boravak u ovoj školskoj zgradi biti puno ugodniji. Osim uštede bitno je da ćemo imati kvalitetnije ozračje u zgradi – od zraka do rasvjete – rekao Krešo Grgac je ravnatelj Osnovne škole Braća Radić i izrazio veliko zadovoljstvo što će se ovaj projekt realizirati.

Energetskom obnovom škole u potpunosti će se obnovit ovojnica škole, također radovi će obuhvatit zamjenu krovišta i izolaciju dijela krovišta, zatim izolaciju tavana krovišta. Također, provest će se energetska učinkovitost zamjenom preostale vanjske stolarije. U svim učionicama uvest će se automatska izmjena zraka.

– Riječ je o sustavu rekuperacije, što znači da više neće biti ustajalog zraka u učionicama što znači da više neće biti potrebe za otvaranjem prozora, a samim time osigurana je ušteda energije – objasnio je Denis Premec.

Također obnovljena će biti i školska kuhinja. Cijela škola dobit će i učinkovit sustav rasvjete koji će se temeljit na LED rasvjeti.

– Škola je sada energetskog razreda C, a nakon energetske obnove bit će u energetskom razredu B. Pomoću dobrog projektiranja i troškovno optimalnim pristupom uspjeli smo stvoriti uštedu gotovo 60 posto godišnje – objasnio je Denis Premec i napomenuo kako se očekuju i dodatne uštede električne energije.

Vrijednost investicije je 7,9 milijuna kuna dok sufinanciranje projekta iznosi 4,3 milijuna kuna. Period povratne investicije očekuje se kroz 20 godina, a predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci.

Izvor: http://koprivnica.hr/novosti/energetska-obnova-osnovne-skole-braca-radic/